فهرست مطالب

مجله سلامت و بهداشت
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 17، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/01/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدهادی دهقانی، رضا قنبری صفحات 93-102
    زمینه و هدف
    غلظت بالای آلومینیوم در آب آشامیدنی ممکن است مخاطرات بهداشتی ایجاد نماید. اما افزودن ترکیبات فسفات بعد از منعقدکننده، می تواند غلظت فلزات باقیمانده را کاهش دهد. هدف از این مطالعه کاربرد ترکیبات فسفات جهت حذف آلومینیوم باقیمانده ناشی از فرآیند انعقاد آب می باشد.
    روش کار
    در این تحقیق از آزمایش جار برای بررسی حذف آلومینیوم باقیمانده با استفاده از ترکیبات فسفات در انعقاد معمول و تشدید یافته آب و همچنین تعیین پارامترهای موثر بر آن، استفاده گردید. افزودن ترکیبات فسفات در حین اختلاط تند انجام می گرفت. دوزهای آلوم در آزمایش انعقاد متعارف 10 میلی گرم در لیتر بود و این آزمایش ها در درجه حرارت های مختلف (35، 22 و 5 درجه سانتی گراد) و pH های متفاوت (5/8، 5/7، 5/6 و 5/5) انجام گرفت. برای آزمایش های انعقاد تشدید یافته، دوزهای آلوم 20،10، 30، 40 و 50 میلی گرم در لیتر در pH های مختلف (pH واقعی آب و 5/5= pH) مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    این مطالعه نشان داد که ترکیبات فسفات در کاهش فلزات باقیمانده موثرند. بیشترین حذف آلومینیوم باقیمانده در دوز 50 میلی گرم در لیتر منعقدکننده رخ داد. غلظت فلزات باقیمانده در انعقاد متعارف در pHهای مختلف، متفاوت بود. حداقل و حداکثر غلظت آلومینیوم در 5/6= pHو 5/5 = pHمشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    این تحقیق نشان داد که افزودن فسفات در مرحله اختلاط تند، آلومینیوم باقیمانده را کاهش می دهد. اما دوزاژ فسفات مورد نیاز در 5/5= pHباید افزایش یابد.
    کلیدواژگان: تصفیه آب، آلومینیوم، فسفات، انعقاد متعارف، انعقاد تشدید یافته
  • فرشید کفیل زاده، مژده چیت تایی صفحات 103-114
    زمینه و هدف
    اگرچه روی یک یون فلزی ضروری است، اما غلظت های بالای آن سمی بوده و بر بسیاری از وظایف مهم سلولی اثر مهاری دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی میزان رشد، مقاومت و توانایی حذف فلز روی در باکتری های جداشده از رودخانه کارون می باشد.
    روش کار
    در این تحقیق نمونه برداری از آب و رسوبات 4 ایستگاه در سه فصل انجام گرفت. جداسازی باکتری های مقاوم از طریق غنی سازی و کشت مستقیم در محیط جامد صورت گرفت. سپس باکتری های جداسازی شده با استفاده از تست های بیوشیمیایی شناسایی و تعیین هویت شدند و میزان مقاومت آنها در محیط LB broth حاوی غلظت های 200 تا 1400 میلی گرم بر لیتر کلرید روی تعیین گردید. سپس رشد باکتری های مقاوم در غلظت mg/L 260 کلرید روی و توانایی حذف روی درآنها بررسی شد.
    یافته ها
    باکتری هایی نظیر سودوموناس، اشریشیا کولی، سالمونلا و سیتروباکتر به عنوان باکتری های مقاوم به روی شناسایی شدند. برخی از این باکتری ها قادر به تحمل غلظت 1000 میلی گرم بر لیتر کلرید روی بودند. توانایی حذف روی، توسط باکتری های جدا شده در هر فصل، بین 39 تا 68 درصد متغیر بود. باکتری سودوموناس جداشده در فصل تابستان بیشترین میزان رشد را در حضور فلز روی نشان داد.
    نتیجه گیری
    باکتری های جدا شده از محیط های آلوده به روی دارای پتانسیل حذف این فلز می باشند. منحنی های رشد باکتری های مقاوم، در حضور mg/l260 کلرید روی از منحنی استاندارد رشد پیروی کردند. باکتری Pseudomonas sp جدا شده در فصل تابستان، با کارایی 68 درصد، بیشترین میزان حذف روی را داشت.
    کلیدواژگان: باکتری های مقاوم به روی، روی، سودوموناس، رودخانه کارون
  • پری باقری اردبیلیان، هادی صادقی، مهدی فضل زاده دویل، روح الله رستمی، یوسف پورعشق، علیرضا محمدنیا صفحات 115-126
    زمینه و هدف
    دراستخرهای شنا علاوه بر احتمال بلع آب آلوده توسط شناگران، چشم، گوش و مجاری تنفسی نیز به طور مستقیم با آب در تماس هستند و در صورت کافی نبودن مراحل تصفیه آب، امکان ابتلای شناگران به انواع بیماری های عفونی وجود دارد. این مطالعه در راستای ارزیابی کیفیت آب چشمه های معدنی شهرستان نیر در استان اردبیل، با تاکید بر باکتری S. aureus بعنوان یکی از ارگانیسمهای دخیل در عفونتهای پوستی و چشمی در نیمه اول سال 90 انجام گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه که یک مطالعه توصیفی- مقطعی می باشد، تعداد 45 نمونه از چشمه های آبگرم معدنی شهرستان نیر در طی ماه های اردیبهشت تا شهریور برداشته شد. میزان کلر آزاد باقیمانده، دما، pH، کدورت، H2S، ORP، DO و EC در محل نمونه برداری اندازه گیری شده و رنگ توسط اسپکتروفتومتر DR-5000 اندازه گیری گردید. آزمایشات مربوط به توتال و فیکال کلیفرمها، استافیلوکوکوس اورئوس، HPC و فیکال استرپتوکوکها، بر اساس کتاب روش های استاندارد انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشاندهنده بیشترین آلودگی به فیکال و توتال کلیفرم ها، باکتری های هتروتروف و استافیلوکوکوس اورئوس در تیرماه بود. کمترین آلودگی نیز مربوط به استرپتوکوک های مدفوعی (حداکثر MPN/100 11) در مردادماه ثبت شد. همچنین بین ماه های نمونه برداری و میزان آلودگی به باکتری S. aureus ارتباط آماری معنی داری وجود داشت (00/0p=). از طرفی بین آلودگی به S. aureus با دمای آب و نیز اکسیژن محلول همبستگی معکوس معنی دار و بین آلودگی به S. aureus و کدورت آب همبستگی معنی دار آماری وجود داشت (05/0>p). این نتایج ارتباط آماری معنی داری را بین آلودگی به باکتری مورد بحث و pH و H2S نشان نداد.
    نتیجه گیری
    در مجموع، 67/86 درصد نمونه ها در مقایسه با حد مجاز استافیلوکوکوس اورئوس، بالاتر از محدوده استاندارد قرار داشتند (MPN/100<50)، این نتایج زنگ هشداری برای وقوع بیماری های پوستی و عفونت های احتمالی برای شناگران به شمار می آید. لذا پیشنهاد می شود که پایش مستمر آب های گرم معدنی شهرستان نیر، در کنار محدود نمودن تعداد شناگران، با جدیت بیشتری توسط مسئولین امر مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آبگرم معدنی، استخر، شاخصهای کیفی آب، استافیلوکوکوس اورئوس
  • فیروز امانی، علی نعمتی، الناز رحیمی، فاطمه فرضی زاده، المیرا دیده وری، فاطمه نصیرپور، فاطمه احمدی، مهسا مهاجری، زهرا تذکری، علیرضا محمدنیا، محمد تقی سواد پور صفحات 127-137
    زمینه و هدف
    افزایش مصرف غذاهای آماده در سال های اخیر بر سلامت جامعه تاثیر گذاشته است. بر این اساس شناخت دلایل استفاده از غذاهای آماده، میزان مصرف و جلوگیری از افزایش استفاده آنها اهمیت دارد. این مطالعه با هدف بررسی میزان استفاده مردم شهر اردبیل از غذاهای آماده انجام گرفت.
    روش کار
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی 200 نفر از افراد سالم با محدوده سنی 47-14 سال به طور تصادفی از نقاط مختلف شهر اردبیل برای مطالعه انتخاب شدند. اطلاعات لازم از طریق یک پرسشنامه عمومی و تخصصی و به روش حضوری و مصاحبه گردآوری گردید. روایی پرسشنامه توسط متخصصین آموزش بهداشت و تغذیه بررسی و مورد تائید قرار گرفت. داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی، ANOVA و کای دو، در نرم افزار آماری SPSS.16 مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که میزان غذاهای آماده مصرفی در افرد شهری از نظر آماری بیشتر از افراد روستایی بود (05/0>p). اختلاف معنی داری بین نوع و تعداد دفعات غذاهای آماده مصرفی با شغل افراد و نیز بین نوع غذاهای آماده مصرفی با سطح تحصیلات وجود داشت (05/0>p). هیچ اختلاف معنی داری مابین نوع غذاهای آماده مصرفی و سن مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که مصرف غذاهای آماده در تمامی مشاغل و افراد مورد مطالعه احتمالا به دلیل افزایش گرفتاری و کمبود وقت رایج می باشد. همچنین محل سکونت، نوع شغل و سطح تحصیلات می تواند در نوع و تکرار غذاهای آماده مصرفی تاثیرگذار باشد.
    کلیدواژگان: غذاهای فوری (فست فودها)، سلامت، اردبیل
  • وحید عطایی مغانلو، سودابه بساک نژاد، مهناز مهرابی زاده هنرمند، رقیه عطایی مغانلو، سعید عطایی مغانلو صفحات 138-148
    زمینه و هدف
    بلوغ دوره ای حساس است که طی آن نوجوان تغییرات سریعی را در رفتار پرخاشگرانه و تحریفات شناختی نسبت به تغییرات بدنی تجربه می کند. هدف این پژوهش، آزمون اثربخشی آموزش بهداشت روانی بلوغ بر پرخاشگری و ترس از تصویر تن در دانش آموزان پایه دوم دبیرستان های شهر اهواز بود.
    روش کار
    روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان پسر پایه دوم دبیرستان های شهر اهواز در سال تحصیلی 91-1390 بودند که از این تعداد 30 نفر به صورت تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند و در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل، به صورت تصادفی جای گرفتند. گروه آزمایش 8 جلسه آموزش دریافت نمودند، در حالی که گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. پرسشنامه های پرخاشگری و ترس از تصویر بدنی قبل و بعد از مداخله در گروه آزمایش و کنترل اجرا گردید. داده های به دست آمده با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که پرخاشگری و ترس از تصویر تن گروه آزمایش به طور معناداری نسبت به گروه کنترل کاهش یافته است.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد آموزش بهداشت روانی بلوغ بر کاهش پرخاشگری و ترس از تصویر تن دانش آموزان واقع در سن بلوغ موثر باشد.
    کلیدواژگان: آموزش بهداشت، بهداشت روانی بلوغ، پرخاشگری، تصویر تن
  • علی الماسی، مسعود مرادی، کیومرث شرفی، شکوفه عباسی صفحات 149-158
    زمینه و هدف
    مشکلات ناشی از ریزگردها به ویژه ذرات کوچکتر از ده میکرومتر، یکی از مهمترین مسایل مرتبط با آلودگی هوا می باشد. گرد و خاک وارده به اتمسفر از مناطق خشک و نیمه خشک منشا می گیرد. هدف از این مطالعه تعیین تغییرات فصلی کیفیت هوای شهر کرمانشاه از نظر غلظت آلاینده PM10 در دوره 4 ساله (90-1387) در شهر کرمانشاه می باشد.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است، به طوری که در طی 4 سال مطالعه در فصول مختلف سال، جمعا 1334 نمونه از ایستگاه های اندازه گیری آلاینده های هوا وابسته به سازمان محیط زیست کرمانشاه جمع آوری گردید، سپس نمونه ها با نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در طول دوره 4 ساله درصد کل فراوانی آلاینده PM10 با معیار خوب، سالم، ناسالم، بسیار ناسالم و خطرناک به ترتیب 4/10، 2/59، 4/26، 7/0 و 3/3 % می باشد. به طوری که بیشترین و کمترین میزان انتشار PM10 با معیار خوب (50-0)، به ترتیب در ماه های بهمن (7/37%) و خرداد و تیر (0%)، فصل زمستان (96/21%) و تابستان (81/4%) رخ داد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که تیرماه و فصل تابستان بدترین کیفیت هوا را از نظر غلظت PM10 داشتند، که آن نیز به دلیل تواتر و شدت ورود ریزگردها در زمان های مذکور بود. لذا ضروری است که در سطح کلان مدیریت کشوری و با همکاری کشور همسایه در کاهش این آلاینده اقدام لازم به عمل آید.
    کلیدواژگان: تغییرات فصلی، کیفیت هوا، PM10، شهر کرمانشاه
  • محسن مهدی پور رابری، علی خالویی، نوذر نخعی، حشمت الله نورمرادی صفحات 159-169
    زمینه و هدف
    عفونت های بیمارستانی یکی از مهمترین معضلات در بیمارستان ها هستند. به علت نقش مهم عوامل محیطی در ایجاد این عفونت ها، رعایت کردن استانداردهای بهداشت محیط در کاهش آنها اهمیت ویژه ای دارند. این مطالعه با هدف تعیین وضعیت رعایت استانداردهای بهداشت محیط در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد.
    روش کار
    این بررسی به صورت توصیفی و مقطعی انجام شد. جامعه مورد مطالعه شامل چهار بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کرمان بود. داده ها با استفاده از پرسشنامه و به روش مصاحبه و مشاهده بخش ها جمع آوری شدند و بر اساس نمرات کسب شده در بخش ها و بیمارستان های مختلف وضعیت رعایت استانداردهای بهداشت محیط در سه گروه، وضعیت مطلوب، نسبتا مطلوب (متوسط) و نامطلوب دسته بندی شدند.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار وضعیت رعایت استانداردهای بهداشت محیط در بیمارستان های مورد مطالعه 9/10±1/80 بود. 25 درصد از بیمارستان ها و 7/39 درصد از کل بخش ها، وضعیت مطلوبی را از نظر رعایت استانداردهای بهداشت محیط داشتند. 45/44 درصد بخش های ویژه، 7/45 درصد بخش های درمانی، 25/31 درصد بخش های پشتیبانی و 25 درصد بخش های تشخیصی از نظر بهداشت محیط، وضعیت مطلوبی داشتند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد وضیعت رعایت استانداردهای بهداشت محیط در درصد زیادی از بیمارستان های آموزشی مطلوب نمی باشد. این وضعیت نامناسب بهداشت محیط می تواند سبب ایجاد و گسترش عفونت های بیمارستانی شود. بنابراین تلاش بیشتری برای بهبود وضعیت بهداشت محیط در این بیمارستان ها ضروری است.
    کلیدواژگان: بهداشت محیط، عفونت بیمارستانی، بیمارستان، کرمان
  • رقیه علی بابایی، احمد صادقی*، رضاقلی وحیدی، سید آرش اکابری صفحات 170-181
    زمینه و هدف

    از آنجا که بحث کیفیت چالش اصلی اغلب جوامع در حوزه سلامت است، اهمیت مطالعه کیفیت هر چه بیشتر نمود پیدا می کند؛ در این راستا رضایت مشتریان خدمت، بخش مهمی را به خود اختصاص داده و وسیله ای برای اندازه گیری کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی است. این مطالعه با هدف تعیین کیفیت خدمات تیم پزشک خانواده از دیدگاه گیرندگان خدمت انجام گرفته است.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- مقطعی می باشدکه در پاییز 1388 در شهرستان عجب شیر انجام شده است. جامعه پژوهش کلیه مشتریان خدمات (گیرندگان خدمت) پزشک خانواده و نمونه پژوهش 140 نفر از این تعداد بود که با روش تصادفی طبقه ای انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته ای بود که 9 بعد کیفیت را مورد سنجش قرار می داد. داده های جمع آوری شده توسط آزمون های آماری در نرم افزار SPSS-15 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین شاخص کیفیت خدمات پزشک خانواده در این مطالعه 16/11±17/45 و میزان رضایت مندی از کیفیت این خدمات 10 درصد به دست آمد. 7/35 درصد افراد از کیفیت این خدمات ناراضی بودند. از بین شاخص های مورد بررسی، کارایی بیشترین نمره را با میانگین 4/13±3/64 و نیز بیشترین میزان رضایت مندی (7/70 %) را به خود اختصاص داد و از سوی دیگر کمترین نمره میانگین (3/12 ±4/28)و میزان رضایت مندی (صفر) مربوط به شاخص فراهم بودن بود.

    نتیجه گیری

    برخی خدمات پزشک خانواده عملکرد ضعیفی داشته و کیفیت خدمات از سطح مطلوبی برخوردار نبود. توجه و برنامه ریزی ار سوی مدیران و مسئولین جهت تامین برخی شاخص ها از قبیل «فراهم بودن» و «مناسب بودن امکانات و تسهیلات» می تواند در بهبود کیفیت خدمات پزشک خانواده و همچنین میزان رضایت مندی مشتریان خدمت مثمر ثمر باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت، پزشک خانواده، گیرندگان خدمت، رضایت مندی
|
  • Mh Dehghani, R. Ghanbari Pages 93-102
    Background and Objectives
    High concentration of aluminum in drinking water may cause adverse health effects. But adding phosphate compounds after coagulant can reduce the concentrations of residual metals. The aim of this study was to apply phosphate compounds to remove residual aluminum resulting from water coagulation process.
    Methods
    In this research، Jar tests were used to investigate residual Al removal by use of phosphate compounds in conventional and enhanced coagulation and to determine its affecting parameters. Phosphate compounds were added during rapid mixing. Dosage of alum in conventional coagulation test was 10 mg/l and the tests were done at different temperatures (i. e. 35، 22، and 5o C) and pHs (i. e. 8. 5، 7. 5، 6. 5، and 5. 5). For enhanced coagulation tests، alum at dosages of 10، 20، 30، 40، and 50 mg/l were applied in different pHs (i. e. 5. 5 and normal pH of water).
    Results
    This research showed that phosphate compounds are effective in reducing residual metals. The maximum removal of residual Al was observed at coagulant dosage of 50 mg/l. Concentration of residual metals in conventional coagulation was different at various pHs. Minimum and maximum concentrations of Al were observed in pHs of 6. 5 and 5. 5، respectively.
    Conclusion
    This study showed that addition of phosphate at rapid mixing stage reduces the residual Al. However، the required dosages of phosphate should be increased at pH=5. 5.
    Keywords: Water Treatment, Aluminum, Phosphate, Conventional Coagulation, Enhanced Coagulation
  • Kafilzadeh, M. Chittaei Pages 103-114
    Background and Objectives
    Although zinc is an essential metal ion، however، its high concentration is toxic and has inhibitory effect on important functions of the cells. Purpose of present study is investigation of growth rate، resistance، and zinc elimination ability of isolated bacteria from Karun River.
    Methods
    In this research water and sediment samples were taken from 4 stations in 3 seasons. Isolation of resistant bacteria was performed by enrichment and direct culturing on solid medium. Isolated bacteria were identified by using biochemical tests and their resistance was evaluated in LB broth medium containing 200 to 1400 mg/l of zinc chloride. Growth of resistant bacteria and their ability to remove zinc were investigated at zinc chloride concentration of 260 mg/l.
    Results
    Bacteria such as Pseudomonas، E. coli، Salmonella، and Citrobacter were identified as zinc resistant bacteria. Some of the bacteria were able to tolerate 1000 mg/l of zinc chloride concentration. Zinc removal ability of bacteria isolated in each season varied from 39 to 68 %. Pseudomonas isolated in summer showed the highest growth in presence of zinc.
    Conclusion
    Isolated bacteria from zinc contaminated sites have the potential for zinc elimination. Growth curves of resistant bacteria followed standard growth curves in presence of 260 mg/l of zinc chloride. Pseudomonas isolated in summer showed the highest zinc removal rate with an efficiency of 68%.
    Keywords: Zinc Resistant Bacteria, Heavy Metals, Pseudomonas, Karun River
  • P. Bagheri Ardebilian, H. Sadeghi, M. Fazlzadeh Davil, R. Rostami, Y. Poureshgh, A. Mohamadnia Pages 115-126
    Background and Objectives
    This study aimed at evaluating the water quality of thermal springs of Nir، Ardabil province، with emphasize on S. aureus bacteria، as one of the organisms that involved in skin and eye infection، in the first half of 2011.
    Methods
    In this study، 45 samples were collected from all thermal springs of Nir from May to September. The levels of free residual chlorine، temperature، pH، turbidity، H2S، ORP، DO، and EC were measured in situ by portable devices. Total coliform، fecal coliform، Staphylococcus aurous، fecal streptococci and HPC were determined according to Standard methods for examination of water and wastewater.
    Results
    The results showed that the highest levels of contamination to total coliform، fecal coliform، Staphylococcus aurous، and HPC were occurred in July. The lowest contamination to fecal streptococcus (maximum 11 MPN/100) was observed in August. Significant difference was observed between the months of sampling and S. aureus contamination (p<0. 001). On the other hand، S. aureus contamination showed significant inverse correlation with water temperature and directly correlated with turbidity (p<0. 05). There has been no statistically significant correlation between bacterial contamination and pH and H2S.
    Conclusion
    The results showed that Staphylococcus aureus contamination level in 86. 67% of samples were higher than the standard limits (MPN/100<50)، which is a significant alarm for occurrence of skin diseases and probable infections to swimmers.
    Keywords: Thermal Springs, Swimming Pools, Water Quality Indices, Staphylococcus aureus
  • F. Amani, A. Nemati, E. Rahimi, F. Farzizadeh, E. Dideavary, F. Nasirpour, F. Ahmadi, M. Mahajery, Z. Tazakori, A. Mohammadnia, M. Savadpour Pages 127-137
    Background and Objectives
    Increased fast food consumption has recently influenced community health. Therefore، understanding the reasons for fast food consumption، consumption rate، and preventing from their increasing consumption are very important. This study was conducted to survey the rate of fast food consumption among population of Ardabil city.
    Methods
    For this analytical descriptive study، 200 healthy adults aged from 14 to 47 years were selected from different regions of Ardabil city using convenience sampling method. Data were collected by general and professional questionnaires using interview method. Validity of questionnaires was proved by specialists in the fields of health education and nutrition. Data were analyzed using descriptive statistics; ANOVA and Chi-square، in SPSS V. 16 software.
    Results
    The results showed that fast food consumption was significantly higher among residents of urban than rural areas (p<0. 05). Significant differences were observed between type and frequency of fast food consumption and individual''s occupations well as the type of consumed fast food and educational levels (p<0. 05). No significant difference was found between type of consumed fast food and age of the subjects.
    Conclusion
    The results indicated that fast food consumption is common among all occupations and the studied subjects probably due to increasing involvement and shortage in time. Type of occupation and level of education can also affect the type and frequency of fast food consumption.
    Keywords: Fast Food, Health, Ardabil
  • Pages 138-148
    Background and Objectives
    Puberty is a sensitive period during which the adolescent experiences rapid changes in aggressive behavior and cognitive distortions comparing to the physical changes. The aim of this study was to examine the effectiveness of puberty mental health training on aggression and fear of body image in male second grade high school students in Ahvaz.
    Method
    The research method was quasi experimental with pre-test and post-test design with a control group. The statistical community was all high school students in male second grade high schools of Ahvaz in the academic year of 2011-12. Among these، 30 individuals were selected using multi stage random sampling method and placed randomly into two experimental and control groups (i. e. 15 persons in each group). The experimental group received 8 sessions of puberty mental health training while the control group did not receive any intervention. Aggression and fear of body image questionnaires were administered prior and after intervention for both experimental and control groups. Data were analyzed using multivariable covariance analysis.
    Results
    The results of covariance analysis showed that aggression and fear of body image in experimental group significantly decreased comparing to the control group.
    Conclusion
    It seems puberty mental health training to be effective on reducing aggression and fear of body image of students in the puberty age.
    Keywords: Health Education, Puberty Mental Health, Aggression, Body Image
  • A. Almasi, M. Moradi, K. Sharafi, S. Abbasi Pages 149-158
    Background and Objectives
    Problems associated with dusts، especially those of smaller than 10 microns، are one of the most important problems related to air pollution. Dusts entering to the atmosphere are driven from arid and semiarid regions. The aim of this study is determination of seasonal air quality variations in terms of PM10 concentration for Kermanshah city over a four-year period (2008-2011).
    Methods
    For this descriptive –analytical study a total number of 1334 samples were collected in different seasons from air pollution measurement stations of Kermanshah Environmental Protection Organization during four years of study. The Data were analyzed by SPSS.
    Results
    Results showed that over the period of 4 years، the total frequency percent of PM10 with good، healthy، unhealthy، very unhealthy، and dangerous criteria were 10. 4، 59. 2، 26. 4، 0. 7، and 3. 3%، respectively. The respective highest and lowest frequencies of PM10 emissions with good criteria (0-50) occurred in February (37. 7%) and June and July (0 %); in winter (21. 96%) and summer (4. 81%).
    Conclusion
    The results showed that July and summer had the worst air quality in terms of PM10 concentration، which was mainly due to the frequency and intensity of dust entrance in mentioned period of time. Hence، it is necessary to reduce emission of such pollutant sat national management level with cooperation of neighboring country.
    Keywords: Seasonal Variation, Air Quality, PM10, Kermanshah City
  • M. Mehdipour Rabori, A. Khalooei, N. Nakhaei Amroudi, H. Nourmoradi Pages 159-169
    Background and Objective
    Nosocomial infections are one of the most important problems in hospitals. Due to the important role of environmental factors on these infections، compliance with environmental health standards is of particular importance in reduction of hospital-acquired infection. The aim of the present study was to evaluate compliance with environmental health standards in educational hospitals of Kerman University of Medical Sciences.
    Methods
    This is a cross-sectional and descriptive study that includes four educational hospitals of Kerman University of Medical Sciences. Data were collected by a questionnaire filled in through interview and observation of different wards. Based on the scores obtained by various hospitals and departments، the status of environmental health was classified into three categories: favorable، relatively favorable (moderate)، and unfavorable conditions.
    Results
    Mean and standard deviation of scores of environmental health status in studied hospitals were 80. 1±10. 9. Environmental health status was favorable in 25% of the hospitals and 39. 7% of the wards. The status of these standards was favorable in 44. 45% of the intensive care units، 45. 7 % of inpatient departments، 31. 25% of the logistic services and 25% of the diagnostic units.
    Conclusion
    This study showed that compliance with environmental health standards was not favorable in most educational hospitals. This poor environmental health condition can cause and spread nosocomial infections. Therefore، more attempts should be made to improve environmental health in these hospitals.
    Keywords: Environmental Health, Nosocomial Infection, Hospital, Kerman
  • R. Alibabaei, A. Sadeghi, R. Gh Vahidi, A. Akaberi Pages 170-181
    Background and Objectives

    Quality study is very important given that the issue of quality is a great health challenge in most communities. Satisfaction of service''s recipients accounts for a main part in this regard and it is an important tool to measure quality of health and medical services. This study aimed at measuring the quality of the services provided by family physician team from recipients'' perspective.

    Methods

    Present descriptive and cross-sectional study was conducted in autumn 2009 in Ajabshir city. Study population included all the service recipients of family physician and the sample comprised of 140 individuals selected by random classification method. Data collection instruments were researcher designed questionnaires that measured 9 aspects of quality. Collected data were analyzed using statistical tests by SPSS 15.

    Results

    Mean score for quality of services provided by family physicians was 45. 17±11. 16 and satisfaction rate from quality of these services was 10 percent. 35. 7% of the subjects were dissatisfied with the services. Among the studied indices، efficiency had the highest mean score of 64. 3±13. 4 and the highest satisfaction rate (70. 7%). On the other hand، the lowest mean score (28. 4 ±12. 3) and satisfaction rate (0%) was related to availability.

    Conclusion

    Performance of some services provided by family physician was found to be poor and level of quality was not desirable. Planning to improve some indices such as «availability» and «amenities» by authorities can improve quality of services provided by family physicians and satisfaction among services'' recipients.

    Keywords: Quality, Family Physician, Service Recipients, Satisfaction